Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys

Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys r.y. (KLYY) (The Kuopio Naturalists' Society) on suomalainen luonnonsuojeluyhdistys. Yhdistys perustettiin 1896 ja se on Suomen vanhin luonnonsuojeluyhdistys,[1] sekä toiseksi vanhin suomenkielinen luonnontieteellinen seura. Se kuuluu Suomen luonnonsuojeluliittoon Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin kautta.

Yhdistyksen toimenkuvaan kuuluu muun muassa luonnontutkimusten rahoittaminen ja retkien järjestäminen. KLYY on perustanut Kuopion luonnontieteellisen museon kokoelmat vuonna 1897. Kokoelmat siirtyivät Kuopion kaupungille vähitellen 1970-1980-lukujen aikana. KLYY omistaa luonnonsuojelualueita Maaningan Korkeakoskella, Nilsiän Pisalla ja Rautalammin Kokkokalliolla.[2] Yhdistys jakoi rahastostaan apurahoja vuonna 2021 41 090  euroa. Suurimpia ovat Lehtori Betty Väänäsen apurahat, joita jaetaan genetiikan tutkijoille ja opiskelijoille.

KLYY:n taidekokoelmien ensimmäinen teos oli kunniajäseneksi kutsutun taiteilija Ferdinand von Wrightin vuonna 1898 yhdistykselle lahjoittama taulu Teeriä huurteisella rannalla. Taidekokoelma on suurelta osin lahjoitettu Kuopion taidemuseolle 1990-luvulla. Valokuvaaja Viktor Barsokevitšin negatiivikokoelma lahjoitettiin kaupungille vuonna 1985 ja sen innoittamana Kuopioon perustettiin VB-valokuvakeskus.

Nykyisiin kunniajäseniin kuuluu mm. presidenttipari Martti ja Eeva Ahtisaari, jotka 1950-luvulla toimivat yhdistyksen nuorten jaostossa.

Vuonna 2021 KLYY:ssä on yli 1 400 jäsentä, joista monet kuuluivat myös yhdistyksen eri harrastusaloja edustaviin jaostoihin ja toimintaryhmiin. Niistä suurimpia ovat Lintuyhdistys Kuikka ja Savon Sieniseura.

KLYY:n puheenjohtajana vuonna 2021 toimii Ari Kekäläinen.